Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування

Календар подій

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Запрошуємо взяти участь в опитуванні щодо впровадження стандартів із зеленого будівництва

09.11.2020 р. 00:00 - 16.11.2020 р. 00:00

Опитування проводить національний технічний комітет стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля» з метою аналізу готовності ринку застосовувати такі стандарті перед впровадженням, з подальшою сертифікацією будівель та споруд як об’єктів зеленого будівництва з метою підтвердження їх переваг.

Анкета опитування

Про переваги зеленого будівництва

Архітектурні інновації, енергоефективне обладнання та відновлені або екологічно сертифіковані будматеріали – три стопи на яких базується зелене будівництво.

На сьогодні сотні тисяч будівель і споруд у світі вже сертифіковані як об’єкти зеленого будівництва. В Україні переважно девелопери декларують “екологічність” проекту за умовними критеріями по яким не проводилось незалежне оцінювання за чітко встановленими показниками що по суті є порушенням конкурентного права. Лише декілька збудованих об’єктів і пара тих що будується відповідає європейським стандартам зеленого будівництва.

Екологічні переваги зеленого будівництва

  • зберегти енергетичні та природні ресурси;
  • зменшити впливи на довкілля;
  • захистити біорізноманіття та екосистеми

Економічні вигоди зеленого будівництва

  • зниження експлуатаційних витрат;
  • більш якісні характеристики та подовжений термін експлуатації;
  • стимулювання розвитку ринку енергоефективних і екологічних продуктів, будматеріалів та інноваційний розвиток

Соціальні аспекти зеленого будівництва

  • покращення якості життя;
  • зменшити навантаження на місцеву інфраструктуру;
  • поліпшення здоров’я та комфорту користувачів.

Оцінювання ефективності зеленої будівлі здійснюється на основі життєвого циклу. Це надає можливість оцінити не ціну м кв. площі, а повну її вартість із врахуванням експлуатаційних витрат, що доводить суттєву перевагу зелених будівель проти “більш дешевих проектів”. Важливо що оновлений Закон України «Про публічні закупівлі» дозволяє застосовувати цій підхід при замовленні будівництва за рахунок бюджетних коштів.

Ситуацію має змінити встановлення вимог до зеленого будівництва на національному рівні. Робота в цьому напрямку триває на базі національного технічного комітету стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля». Прийняття стандарту у поєднанні із заходами спрямованими на його популяризацію серед інвесторів, замовників та будівельних компаній разом з посиленням державного контролю за безпідставним декларуванням екологічних характеристик чи переваг повинно вплинути на збільшення кількості сертифікованих зелених будівель в Україні.