Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування

Календар подій

Семінар «Критерії та практичний досвід сталих публічних закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти»

14.03.2023 р. 00:00

14 березня 2023 року о 10:00 запрошуємо на семінар «Критерії та практичний досвід сталих публічних закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти»: фахівців та уповноважених осіб сфери публічних закупівель, виробників, постачальників, надавачів послуг харчування, представників неурядових організацій та інших зацікавлених сторін.

Тривалість заходу: до 2,5 год.

Проект програми зараз формується.

Організатори семінару: ВГО «Жива планета» та Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) в рамках проекту EU4Environment при фінансовій підтримці Європейським Союзом.

Програма передбачає наступні презентації:

1) Рекомендовані вимоги до екологічних характеристик харчових продуктів та підходи щодо їх застосування при публічних закупівлях ( рекомендації підготовлені експертами ВГО «Жива планета» та участі експертів Київського національного транспортного університету під керівництвом ЮНЕП в рамках проекту EU4Environment).

Попередньо проект таких рекомендованих вимог був представлений на публічне обговорення під час семінару «Нові критерії сталих публічних закупівель та стандарти екологічного маркування», 12 жовтня 2021 року. Отримані коментарі від Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (Міндовкілля), Міністерства економіки України (Мінекономіки), інших зацікавлених сторін були опрацьовані та включені до оновленої редакції документу.

2) Можливі методи підтвердження відповідності вимогам до продуктів харчування та практичний досвід впровадження заходів для покращення екологічних характеристик послуг, а саме:

  • застосування вимог до безпеки харчових продуктів та послуг харчування на основі системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок;
  • застосування вимог до натуральності харчових продуктів;
  • застосування вимог до органічної сертифікації харчових продуктів;
  • застосування вимог до екологічного маркування продуктів, які застосовуються для надання послуг; застосування заходів з енергоефективності при виробництві;
  • впровадження заходів щодо збереження водних ресурсів;
  • впровадження заходів по ресурсоефективності та оптимізації управління продукційною системою;
  • впровадження заходів щодо управління відходами, у тому числі щодо зменшення харчових відходів, відходів споживання і пакування, зокрема пластикових відходів,
  • застосування інноваційних технологій, які покращують екологічні характеристики послуг харчування та зменшують впливи на довкілля тощо.

Цілі та очікувані результати:

  • Представити підхід ЮНЕП щодо сталих публічних закупівель (СПЗ).
  • Представити підхід ЄС щодо зелених публічних закупівель, зокрема, Директива ЄС у сфері публічних закупівель, політика ЄС щодо зелених закупівель та досягнення цілей Європейського Зеленого курсу.
  • Представити можливості замовників застосовувати критерії сталості при закупках відповідно до національного законодавства України.
  • Представити розроблені експертами проекту критерії сталості щодо харчових продуктів.
  • Ознайомити учасників з підходам щодо застосування екологічних критеріїв, зокрема, надання рекомендацій щодо встановлення нецінових критеріїв та методів підтвердження їх відповідності.
  • Представити практики застосування критеріїв сталості при закупівлях та організації харчування в закладах освіти.
  • Вивчити думку замовників щодо оцінки потенціалу СПЗ у сфері організації харчування в закладах освіти.
  • Обговорити наступні кроки щодо покращення практик СПЗ у сфері організації харчування в закладах освіти.

До участі у семінарі запрошені представники Міндовкілля, Мінекономіки, Міносвіти, Представництва ЄС в Україні, ЮНЕП, ДП Прозоро, закупівельних майданчиків, експерти, замовники сфери публічних закупівель, постачальники, а також представники бізнесу та неурядових організацій.

Попередня реєстрація обов’язкова до 10 березня 2023 року

(11 березня форму реєстрації буде закрито).

УВАГА! Після завершення заповнення анкети для реєстрації у Google Form автоматично буде надане посилання для приєднання до семінару, який буде проходити на платформі Zoom. Збережіть його, щоб приєднатись 14 березня о 10:00. Додаткова розсилка посилання не передбачається.

Реєстрація

Про EU4Environment проект

Семінар організовано в рамках програми EU4Environment, що фінансується ЄС, яка допомагає країнам-партнерам: Вірменії, Азербайджану, Грузії, Республіці Молдова та Україні зберегти їхній природний капітал та покращити якість навколишнього середовища для людей шляхом підтримки заходів, пов’язаних із захистом довкілля, демонстрації та розкриття можливостей для сталого зростання та створення механізмів для кращого управління екологічними ризиками та наслідками.

Більше інформації про проект ви можете прочитати за посиланням: www.eu4environment.org

Про рекомендаційні вимоги

Пріоритетність підготовки рекомендаційних вимог щодо послуг харчування та харчових продуктів для застосування підходу СПЗ в Україні доведена за результатами проведеного дослідження за методологією ЮНЕП в рамках ЕU4Environment (2022): Аналітичний звіт щодо визначення пріоритетів сталих публічних закупівель та аналізу готовності ринку в Україні.

Ми будемо раді надати вам додаткову інформацію щодо участі та відповісти на будь-які запитання, які у вас можуть виникнути.

Контактна особа

Олена Іванова, начальник відділу моніторингу, взаємодії з ЦОВВ та регіонального розвитку ВГО «Жива планета»

+38-067-886-31-93 (тел., Viber, Telegram)

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.