Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування

Календар подій

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Відбулась презентація архітектурних і проектних рішень типового проекту енергоефективної школи з поліпшеними екологічними характеристиками

12.12.2022 р. 00:00

Презентація архітектурних і проектних рішень типового проекту енергоефективної школи з поліпшеними екологічними характеристиками для сталого майбутнього України відбулась на базі Енерго Хабу Київського національного університету будівництва та архітектури.

Напрацювання презентувала експертна група проєкту міжнародного технічного співробітництва «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини у співпраці з Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарії.

На початку обговорення зі словами вітання і підтримки виступили заступника міністра розвитку територій, громад та інфраструктури України – Наталія Козловська та представниці проєкту GIZ - Вікторія Школьна.

Повоєнне відновлення зруйнованих та пошкоджених освітніх закладів в України має відбуватися швидко й за принципом «Відбудувати краще, ніж було». У цьому контексті для нас надзвичайно актуальне розроблення типових проєктів із дотриманням високого рівня енергетичної ефективності будівель з покращеними екологічними характеристиками, які будуть рекомендовані та пізніше поширені по всій країні. Про це зазначила заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська під час обговорення попередніх напрацювань типового проєкту енергоефективної школи з поліпшеними екологічними характеристиками.

«Застосування проєкту повторного використання дозволить пришвидшити процес відновлення зруйнованих та пошкоджених закладів шкільної та дошкільної освіти завдяки скороченню строків та зменшенню вартості будівництва. І водночас дозволить громадам проєктувати і будувати сучасні та комфортні навчальні заклади за новими будівельними нормами та стандартами — енергоефективними, екологічними та інклюзивними», — зазначила Наталія Козловська.

У обговоренні, організованому Проєктом GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» та Мінрегіоном, взяли участь представники місцевих органів влади та громад, будівельних компаній, а також архітектори та проєктанти, що безпосередньо беруть участь в реалізації проєктів реконструкції або будівництва навчальних закладів.

Під час заходу було презентовано попередні архітектурні рішення для типового проєкту енергоефективної школи з поліпшеними екологічними характеристиками, розроблені командою експертів у сфері енергоефективного, зеленого та сталого будівництва проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні».

Зазначимо, що коментарі з зауваженнями та рекомендаціями, отримані під час обговорення, будуть враховані при завершенні роботи над типовим проєктом, склад та зміст якого повинен відповідати вимогам законодавства та ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво».

Вікторія Школьна зазначила, що розробка типового проекту відбувається в рамках виконання проєктних завдань, спрямованих на подальше впровадження енергоефективних публічних закупівель (ЕЕПЗ) в Україні та посилення спроможності зацікавлених сторін реалізовувати проєкти енергоефективного будівництва.

Захід відбувся в форматі онлайн/офлайн за участю понад 150 представників замовників, будівельних компаній і виробників будматеріалів, архітекторів, проєктантів та інших зацікавлених сторін.

Проєкт був презентований експертною групою у складі:

Світлана Берзіна, д.т.н, професор Володимир Скочко, Євген Кулінко, к.т.н., доцент Сергій Кожедуб, к.т.н., доцент Олександр Погосов, д.т.н., професор Віталій Плоский, д.т.н., професор Олег Сергейчук, д.т.н, професор В’ячеслав Мартинов, канд. арх., доцент Олексій Ященко, Андрій Посікера, Євген Колесник, Андрій Гуртовенко.

Відбудуємо краще ніж було: основні засади енергоефективного і сталого будівництва

Енергоефективні та екологічні рішення при проектуванні загальноосвітніх шкіл нового зразку в реаліях воєнного часу

Презентований проект відповідає вимогам оновленого законодавства, ДБН та враховує вимоги міжнародних стандартів енергоефективного сталого будівництва.

Проект розрахований на школу місткістю 900-950 учнів, при цьому він може бути модифікований для меншої кількості учбових місць під потреби малих міст чи громад.

Архітектурні, проектні та інженерні рішення дозволили досягти суттєво поліпшеного показника енергоефективності будівлі на -94,17% ніж встановлений показник для класу енергоефективності А = [2,4]. Застосовані сучасні підходи при проектуванні інженерних мереж суттєво поліпшують показники теплотехнічних характеристик будівлі що дозволило досягнути показника енергоспоживання систем опалення на рівні 41,56% та систем гарячого водопостачання – 3,66% від загального обсягу по будівлі.

Стінові будматеріали і конструкції – за поліпшеними показниками енергоефективності, хімічної та радіологічної згідно стандартів екологічного маркування І типу.

Велика увага приділена ергономіці будівлі, зручності розташування всіх приміщень та надійності укриття.

Орієнтовна загальна вартість проектування та будівництва школи складає (разом з ПДВ) ~ 186,5 млн. грн. Вартість розрахована за цінами минулого року рекомендованими Мінрегіоном, але на наступному етапі роботи плануються більш уточнений розрахунок за результатами аналізу ринку, а також визначення строку експлуатації та вартості життєвого циклу будівлі згідно нового ДСТУ ISO 15686-5:2020 (впроваджено за підтримкою проєкту GIZ).

Переваги підходу типового проектування яке здійснює наша експертна група:

  • враховані всі нові та оновлені НПА, ДБН, ДСТУ разом з рекомендаціями щодо проєктування енергоефективних закладів загальної освіти з поліпшеними екологічними характеристиками які були напрацьовані у проєкті GIZ у період 2020-2021 рр.;
  • орієнтація на досягнення вимог стандартів зеленого і сталого будівництва та кращих практик їх застосування;
  • сучасна архітектура, планувальні та інженерні рішення від найкращих експертів дозволяють досягти поліпшеного показника енергоефективності, комфортного і безпечного середовища для навчання;
  • можливість модифікації проєкту за місткістю закладу;
  • економія часу і витрат для замовника на проект з нуля.

За результатами обговорень були надані уточнюючі відповіді учасникам обговорення та будуть враховані рекомендації до проєкту.

Наступний етап – доопрацювання проектних рішень та презентація типового проєкту школи на навчальному семінарі у лютому 2023.