Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування

Календар подій

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Обговорення типового проєкту енергоефективної школи для сталого майбутнього України

12.12.2022 р. 00:00

12 грудня о 15:00 за круглим столом відбудеться презентація та обговорення попередніх архітектурних рішень для типового проєкту енергоефективної школи з поліпшеними екологічними характеристиками.

Захід відбудеться в гібридному форматі. Точне місце проведення буде повідомлене електронною поштою додатково до 10 грудня 2022 року всім, хто обрав при реєстрації живе спілкування.

Для всіх зареєстрованих на захід ми надішлемо посилання для онлайн підключення на платформу Teams. Будь ласка, збережіть його, оскільки додаткових розсилок не планується.

Реєстрація на подію за посиланням

До участі запрошуються, в першу чергу, представники служб замовника місцевих органів влади та громад, будівельних компаній, а також архітектори і проєктанти, що безпосередньо приймають участь в реалізації проєктів реконструкції або будівництва навчальних закладів.

Про актуальність ініціативи

На території України за період воєнних дій від бомбардувань і обстрілів страждає, зокрема, освітня інфраструктура. Ворог нещадно руйнує дитячі садки, школи, заклади ПТО, коледжі, університети.

На даний час 2767 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів. 337 з них зруйновано повністю. І, на жаль, ця статистика збільшується щодня.

Актуальна інформація про пошкоджені та зруйновані заклади освіти

Натомість, необхідно будувати нові корпуси навчальних закладів, враховуючи критерії енергетичної ефективності, в тому числі при публічних закупівлях, спираючись на Закони України «Про енергетичну ефективність» та «Про енергетичну ефективність будівель».

Для відбудови на принципах «Відбудувати краще, ніж було» («Build Back Better») та прискорення процесу будівництва та реконструкції зруйнованих/пошкоджених закладів освіти, Міністерство розвитку громад та територій України має нагальну потребу розроблення типових проєктів із дотриманням високого рівня енергетичної ефективності будівель з покращеними екологічними характеристиками, які будуть рекомендовані та пізніше поширені по всій країні.

Предмет обговорення

Команда експертів у сфері енергоефективного, зеленого та сталого будівництва проєкту «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується Німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, керуючись напрацьованими методичними рекомендаціями та кращим світовим досвідом, працює над розробленням типового проєктного рішення (стадія проєктування П) і готові представити початкові напрацювання бачення української школи майбутнього для публічного обговорення.

Коментарі з зауваженнями та рекомендаціями, отримані під час обговорення, будуть враховані при завершенні роботи над типовим проєктом, склад та зміст якого повинен відповідати вимогам законодавства та ДБН А.2.2-3:2014.

Програма круглого столу

15:00-15:15 Відкриття та вітальні промови представників

Проєкту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», GIZ;

та представників Міністерства розвитку громад та територій України.

15:15 – 15:30 Завдання Проєкту та основи для розробляння типового проєкту енергоефективної школи з поліпшеними екологічними характеристиками

Світлана Берзіна, консультант проєкту, GIZ.

15:30 – 16:00 Презентація попередніх архітектурних рішень для типового проєкту енергоефективної школи з поліпшеними екологічними характеристиками

Володимир Скочко, Євген Кулінко, Андрій Хуртовенко, консультанти проєкту, GIZ.

15:30 – 16:00 Обговорення та схвалення рекомендацій

Про Проєкт

Проєкт «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні», що виконується німецькою урядовою компанією GIZ за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії в партнерстві з Міністерством розвитку громад та територій України впроваджується з метою покращення рамкових передумов для підвищення енергоефективності.

Розробка консультантами проєкту та подальш впровадження типового проєкту енергоефективної школи з поліпшеними екологічними характеристиками, сприятиме забезпеченню реалізації Директиви Європейського Парламенту і Ради 2012/27/ЄС від 25 жовтня 2012 року про енергоефективність, внесення змін до директив 2009/125/ЄС і 2010/30/ЄС та про скасування директив 2004/8/ЄС і 2006/32/ЄС, щодо положень статті 5 «Зразкова роль будівель державних органів», статті 6 «Закупівлі державними органами» та Додатку III «Вимоги до енергоефективності для закупівлі продуктів, послуг та будівель центральним урядом».

Більш детально про Проєкт тут.