Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування

Календар подій

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Презентація проектів перших національних стандартів серії «Оцінка впливів на довкілля»

10.05.2018 р. 00:00

З 18 грудня 2017 року введено в дію Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», якій впровадив нову модель процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) замість екологічної експертизи.

Прийняття цього Закону забезпечило виконання Україною зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС та ще низки інших міжнародних зобов’язань.

Згідно Закону здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим до прийняття рішення про провадження планованої діяльності, визначеної частинами другою і третьою статті 3.

Закон детально описує усі етапи пов’язані з процедурою ОВД, але ні Закон, ні відповідні акти права прийняті постановами Кабінету Міністрів України (зокрема щодо критеріїв оцінки) не визначають детальні критерії та показники впливів на довкілля до тих чи тих об’єктів, які підлягають оцінці впливу на довкілля, враховуючи галузеву специфіку та найкращі доступні технології виробництва. Саме відсутність таких критеріїв та згадування про них у першому прийнятому Законі було причиною успішного лобіювання вето з боку бізнесу. Так у доопрацьованій редакції Закону, якій був прийнятий, з’явилось посилання на можливість встановлення детальних критеріїв та показників впливів на довкілля «стандартизованими методами».

Тобто, такі критерії і показники можуть бути встановлені національними стандартами що відповідає як положенням Закону, так і принципам й методам національної стандартизації.

На прес-конференції в УНІАН яка відбулась 10 травня 2018 року були представлені перші проекти національних стандартів, розроблених технічним комітетом стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля» для свинокомплексів:

ДСТУ Оцінка впливу на довкілля. Свинокомплекси. Критерії оцінки та документи

ДСТУ-Н Оцінка впливу на довкілля. Настанова щодо підготовки звіту з оцінки впливу на довкілля

До складу робочої групи ТК 82 увійшли провідні експерти, зокрема від Асоціації «Свинарі України» та проекту USAID «Агросільрозвиток». Стандарти розроблянись на основі методології визначеної міжнародними стандартами і орієнтовані на найкращі доступні технології ЄС та Україні.

В презентації прийняли участь Артур Лоза (президент Асоціації «Свинарі України»), Оксана Юрченко (віце-президент Асоціації «Свинарі України»), Юрій Оглашенний (експерт проекту USAID «Агросільрозвиток» з імплементації законодавства ЄС), Світлана Берзіна і Олег Картавцев (представники від ТК 82 «Охорона довкілля»).

Презентовані стандарти започатковують нову серію «Оцінка впливів на довкілля» і впроваджуються з метою встановлення чітких показників впливів на довкілля пов’язаних з діяльністю свинокомплексів і методів їх оцінювання.

«Саме такий підхід буде гарантувати зрозумілість і прозорість результатів оцінювання, що в свою чергу створить зрозумілі і рівні умови для всіх суб’єктів, а також унеможливить корупційні прояви при прийнятті рішень щодо оцінки впливів на довкілля. Саме такий підхід ґрунтується на європейській практиці і рекомендований експертами ТК 82 і для застосування і в інших галузях», – зазначила під час презентації Світлана Берзіна, заступник голови ТК 82.

Протягом місяця ТК 82 збиратиме відгуки до проектів стандартів від зацікавлених сторін на електрону пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., після чого доопрацьовані проекти будуть подані до національного органу стандартизації для прийняття у встановленому законодавством порядку.

Секретар робочої групи ТК 82 Галина Бузан
тел.: + 38 066 405-42-80, + 38 067 354-72-88

Online трансляцію та відео запис прес-конференції див. на www.press.unian.ua